Strategiprosessen: Et lite knep gjør stor forskjell
Få fakta på bordet og bruk tid så alle forstår nå-situasjonen og deler den samme innsikten om hva som gjøres for å komme videre. Hva er den lille hemmeligheten bak effektive strategiprosesser?
Publisert: 22. januar 2017.
Sigmund Festøy
Daglig leder, partner (siv. ing. og MBA)
Større transformasjoner blir enklere når alle som deltar har felles virkelighetsforståelse.
Da gir ofte retning og virkemidler seg selv, og vi får ofte en intuitiv forståelse av hva som må til for å få gjort det som må gjøres. Som markedsfører har du kanskje vært igjennom selskapets strategiprosess før sommeren. Det ble noen sene kveldstimer for å lage et bidrag til prosessen, og diskusjonene ble kanskje preget av at ingen fikk lagt nok tid i forberedelsene. Da er det sannsynlig at du sitter med en følelse av frustrasjon over lite effektiv bruk av ledertid. Her får du noen tips til hvordan det kan unngås neste år. Få fakta på bordet
Felles virkelighetsforståelse er hemmeligheten bak effektivt strategiarbeid. Strategiarbeidet er enkelt når alle i ledergruppen har felles virkelighetsforståelse. Når situasjonsbeskrivelsen er klar, gir retning og virkemidler seg nesten selv. Med en tydelig situasjonsbeskrivelse, får medlemmene i ledergruppen en intuitiv forståelse av hva som må være veien videre. Får vi fakta på bordet, er ofte konklusjonen skremmende enkel.
Den felles virkelighetsforståelsen krever mest innsats og forberedelse. Derfor er det der det skorter mest.
Hvis ledergruppen har ulik virkelighetsforståelse og medlemmene er på hver sin planet, blir det vanskelig å skape enighet, og enighet som klubbes igjennom er glemt eller blir ignorert når møtet er over. Resultatet er frustrasjon og slitasje blant deltagerne.
Det er greit å begynne med å erkjenne at det er slik. Erkjennelsen kan ta bort noe av slitasjen og frustrasjonen.
Start med det viktigste
Neste skritt kan være å velge ut noen områder eller temaer vi aner blir spesielt viktige eller relevante i neste års prosess. Så starter vi med en ambisjon om at på akkurat de temaene skal vi legge inn de ressurser som er nødvendig for å skape felles virkelighetsforståelse og grunnlag for gode beslutninger.
Det er viktig å ha et langsiktig perspektiv. Det er for kostbart, ressurskrevende og voldsomt å skape en 100 prosent dekkende og korrekt situasjonsbeskrivelse. Det er viktigere å etablere en kultur for felles virkelighetsforståelse og sikre at den virkelighetsforståelsen blir bedre og bedre år for år.
Ved å sikre at det finnes noen områder hvor det er felles oppfatning av situasjonen, kan du skape en følelse av å være i samme båt. Man kan ta ett område hvert år, slik at forståelsen utvikles over år.
Den lille hemmeligheten
Den lille hemmeligheten bak en god strategiprosess ligger i begrepet: Felles virkelighetsforståelse. I Plot deler vi begrepet inn i tre ord: Felles, virkelighet og forståelse.
Denne verktøykofferten er lur å ta med inn i alle strategiprosesser
- VIRKELIGHET
Ha et godt data- og faktagrunnlag
Med virkelighet menes at det skal være virkeligheten som beskrives, og at det ligger et faktagrunnlag til grunn. Det holder ikke med felles synsing. Faktainnsamling tar tid, og ofte kreves det markedsundersøkelser som må planlegges og gjennomføres. - FORSTÅELSE
Foredle frem de dype innsiktene i felleskap
Forståelse betyr at faktagrunnlaget må analyseres og foredles slik at de viktige innsiktene kommer frem. Data er sand. Innsikt er gull, og gullet ligger gjemt i sanden. Analyse og bearbeidelse av data tar også tid, og bør planlegges i god tid før selve strategidiskusjonene. - FELLES
Kommuniser visuelt og i klarspråk
Felles betyr at virkelighetsforståelsen deles av alle som skal delta i beslutningen. Dette handler om kommunikasjon. Både at det legges nok innsats i å utvikle bilder og presentasjoner som får frem virkeligheten og illustrerer sammenhengene. Gjerne presentert som historier som når helt inn i magen på mottakerne.Det må regisseres et godt møte med klima for å lytte og være åpen for budskap og historier. En stappfull tabell i 9 punkt Arial fra controlleren er ikke noe godt grunnlag for diskusjon om veien videre. Salgsutviklingen i år sammenlignet med salgsutviklingen i fjor er heller ikke noe godt underlag for virksomhetsbeslutninger som må tas med utgangspunkt i trender over mange år.
Når er det lurt å hente ekstern hjelp?
Det er ofte virksomheter i krise som kan leie inn konsulenter for å gjøre alt på en gang. For vanlige virksomheter er ikke det nødvendig. Men det kan være smart å bruke en kombinasjon av ekstern hjelp og interne ressurser.
Eksterne ressurser bidrar med nødvendig ekstra kapasitet og kompetanse som bringer frem gode pedagogiske presentasjoner av komplisert data- og tallmateriale. Det er en stor del av jobben og et område hvor den eksterne konsulenten ofte er drillet. Det kan spare deg for mange sene kveldstimer foran pc-en.
I tillegg er det bonuseffekt å hente ved bruk av eksterne. En konsulent ser virksomheten utenfra med friske øyne, gir nye perspektiver på ting, bidrar i selve diskusjonen og spiller inn friske tanker og ideer.
Våre kunder sier ofte at vi bidrar med å få vist og sagt det som må sies. Ofte virker det forløsende på prosessen med å få gjort det som må gjøres.
Vi er her for å hjelpe deg
Har du og din virksomhet utfordringer med strategiprosessene, forretningsutviklingen eller markedsstragien? Spør undertegnede og Plot om råd. Vi gir deg gjerne en vurdering av din spesifikke problemstilling. Vurderingen er gratis, uten kjøpsforpliktelser og vi svarer raskt.
Sigmund Festøy, partner
913 97 729, [email protected]